Allerbelangrijkst is de kwaliteit van de groene koffie en de tijd dat deze er over doen om van boerderij bij de brander te komen. In ons geval is dat ultrakort. De koffie van veel micro branders komt van koffie handelaren, die koffie is maanden onderweg van de boerderij naar Nederland waarbij de kwaliteit behoorlijk inboet. Onze koffie wint na maanden nog blind tasting tests. 

Als het meezit, is de koffie van lokale branders van een toffe direct trade handelaar die het goed voor heeft met de boer. Maar over echte impact zegt dat nog weinig. Meestal betalen ze wat meer aan de boer, maar of dat voldoende is kan je eigenlijk alleen beweren na grondig onderzoek. Wij geven tussen 6-7 euro per kilo uit aan de boer (3x meer dan de huidige markt prijs), leggen het radicaal transparant vast op de blockchain, maar veel belangrijker is dat we een echte theorie of change hebben met een leefbaar inkomen als doel. Komt nogal wat bij kijken. En dan helpt het wel dat je enige schaal hebt. 

We gaven 400.000 euro uit de afgelopen 3 jaar om onze boeren te trainen (yield / quality increase), investeerden in waarde toevoegende activiteiten en tree planting. We zijn er nog lang niet. We noemen ons het minst oneerlijke koffie bedrijf :) Omdat we niet zijn opgericht om koffie te verkopen maar om de koffie keten radicaal anders in te richten is 90% van ons team bezig met impact programma's. En ja dit levert ook nog de meest fantastische koffie op voor jou en omdat de keten niet korter kan (tussen boon en beker zit zelfs geen direct koffie trader) levert het ook nog eens voordeel op voor jou. Zoals je wellicht hebt gemerkt is onze specialty coffee voordeliger dan koffie van vergelijkbare kwaliteit. Dus de keuze voor Moyee is of het met iedere slok een bijdrage wilt leveren aan die radicaal andere keten waarin de waarde wordt verdeeld met alle betrokkenen. Iedereen wint met het FairChain model. 

Doe je mee?